Bauhaus: Pioniers in Rotterdam


Randprogramma in de stad bij de tentoonstelling ‘nederland ⇄ bauhaus in opdracht van Museum Boijmans / in samenwerking met UrbanGuides en The Ubiquist / maart-april 2019 / foto’s Eva van der Craats, Anne-Marie Ros, Marly Weemen

In 2019 was het 100 jaar geleden dat de revolutionaire kunst- en ontwerpschool Bauhaus werd opgericht. In de lezingenreeks Pioniers in Rotterdam werd steeds een koppeling gemaakt tussen markante iconen van het Nieuwe Bouwen in Rotterdam en Nederlandse spilfiguren die het verhaal van Bauhaus illustreren en contextualiseren. Na iedere lezing volgde een rondleiding op locatie.

In de kerk in de Kiefhoek gaf architectuurhistoricus Dolf Broekhuizen een lezing over J.J.P Oud. Curator Mienke Simon Thomas vertelde over Jacob Jongert in de tearoom van de Van Nelle fabriek. Huis Sonneveld conservator Hetty Berens lichtte de ontwerpen van meubelproducent Willem Gispen toe. En in De Kuip hoorden we architectuurhistoricus Paul Groenendijk over Brinkman en Van der Vlugt.

Zelf trapte ik de reeks af met een presentatie in de huiselijke ambiance van een appartement in de Parklaanflat, gebouwd in 1933 naar ontwerp van architect Willem van Tijen.

Op kousenvoeten en onder het genot van een kopje thee gingen de gasten met me mee op een associatieve beeldreis door de moderne tijdgeest, met als rode draad ontwerper Piet Zwart. Een reis die - in navolging van hoe Piet Zwart zelf ooit een van zijn lessen instak - begon bij een emmer, eindigde bij een ‘Rembrandt’ en onderweg stilstond bij hoe het nieuwe gedachtegoed van het Modernisme van invloed was op het alledaagse leven.

Na afloop van de presentatie volgde een rondleiding door het gebouw, met een bezoek aan het dakterras, waar van Tijen zelf met zijn jonge gezin woonde in het eerste penthouse van Nederland.