Over Marly

Wie is Marly

Marly Weemen woont samen met illustrator Pieter M. Dorrenboom en hun twee katten in de wijk Middelland. Verknocht aan boeken over de geschiedenis van Rotterdam en 'Mid Century Modern' - de tijdloze vormgeving uit het midden van de 20e eeuw. Dol op dansen en verzamelaar van 45-toeren plaatjes, die ze af en toe als 'Miss Marlypenny' ten gehore brengt.

Marly studeerde Monumentale Vormgeving en Interieur-Architectuur. Ontwierp decors, werkte voor verschillende architectenbureaus en als zelfstandig interieurontwerper onder de naam In-Space.

In 2008 begon ze als stadsgids. Onder de naam Timeless Rotterdam ontwikkelt ze eigen tourprogramma's, geeft ze rondleidingen aan particulieren en bedrijven en wordt ze ingehuurd als gids door verschillende evenementenorganisaties.

Van kunstenaar tot stadgids, Marly Weemen, ‘Rotterdamse met een zachte g’, stelt zich voor

Een enkeltje Brabant -Rotterdam
Ik ben geworteld in Oost-Brabant en kwam, via een korte tussenstop in Maastricht, terecht in Rotterdam om te studeren aan de kunstacademie.
Het was 1986 en Rotterdam was allesbehalve hip en zeker geen toeristentrekker. Ik begreep sowieso niet veel van deze stad. Het verschil met het bourgondische zuiden was enorm. Maar toch wist ik meteen dat ik in Rotterdam wilde blijven, de stad ‘eigen’ wilde maken.

Een stad om te veroveren
Rotterdam liet zich namelijk niet zomaar kennen, ik moest er echt moeite voor doen. Het was in de jaren ’80 immers vooral een werkstad waar het op doordeweekse avonden uitgestorven was.
Er waren verlaten haventerreinen en vergeten, historische panden. Ze smeekten om gekraakt, gebruikt en vooral bewonderd te worden. Daar gaf ik als kunstenaar dan ook maar wat graag gehoor aan.

Verliefd geworden op Rotterdam
Het rauwe en puur functionele van Rotterdam sprak me aan. Er waren zoveel mogelijkheden om alles wat verlaten en vergeten was nieuw leven in te blazen, te koesteren. Het opende niet alleen mijn ogen als kunstenaar en vormgever, het wekte ook mijn nieuwsgierigheid. Hoe was Rotterdam geworden zoals het nu was? Ik verdiepte me in de geschiedenis van de stad, in de verhalen van de bewoners. Hoe meer ik te weten kwam, hoe meer ik van Rotterdam en vooral ook van de bewoners, hun mentaliteit, de no-nonsense, ging houden.

Van ontwerper naar blogger en stadsgids
Na mijn studie werkte ik jarenlang als zelfstandig ontwerper. In die tijd begon ik met bloggen over plekken en gebouwen in Rotterdam die me fascineerden. Ook gaf ik presentaties en leidde ik af en toe mensen rond. Ik wilde laten zien wat mij zo boeide. Mijn enthousiasme over de minder bekende kanten van Rotterdam met anderen delen.
Inmiddels ben ik fulltime stadsgids en zijn veel van de verlaten plekken van toen de hippe gebieden van nu.

Op zoek naar de rafelranden van de stad
Gelukkig kent Rotterdam nog steeds ‘rafelranden’. Buurten, gebouwen en initiatieven waarvan het je misschien niet meteen opvalt hoe bijzonder ze eigenlijk zijn. Bijzonder op het gebied van architectuur, vormgeving maar vooral ook wat betreft geschiedenis, de verhalen die er over te vertellen zijn. Als Rotterdamse met een zacht g, neem ik je graag mee, op zoek naar het onverwachte Rotterdam.