De menselijke kant van Maaskant

Speciale rondleidingen voor Motel Mozaïque / april 2018 / foto’s Jurgen Dorrenboom

Het Groot Handelsgebouw, het grootste bedrijfsverzamelgebouw van Nederland, is hét icoon van de Rotterdamse wederopbouw. Het gebouw uit 1953 werd ontworpen door Huig (Hugh) Maaskant, die zelf met zijn lengte van meer dan 2 meter letterlijk de grootste architect van de wederopbouw was. In april 2018 vierde het Groot Handelsgebouw zijn 65-jarig bestaan in samenwerking met festival Motel Mozaïque. Voor die gelegenheid werd ik gevraagd om een speciale rondleiding te ontwikkelen over de menselijke aspecten van de architectuur van Maaskant.

Want welke maatschappelijke en stedebouwkundige opgaves speelden niet alleen na het bombardement, maar ook al daarvoor? Wat waren destijds nou eigenlijk de gedachten achter het plan voor de wederopbouw? Wat was de noodzaak van bouwen op zo’n grote schaal en hoe verhield zich dat tot de menselijke maat en behoeften? Wat voor iemand was Maaskant en hoe ging hij te werk? En hoe werd er na de wederopbouw over de architectuur van Maaskant gedacht?

Op die vragen kregen de deelnemers antwoord tijdens een fietstocht langs een aantal bekende en minder bekende door Maaskant ontworpen gebouwen: Woongebouw Groenendaal, Industriegebouw Goudsesingel, scholengemeenschap Technikon en Akragon, het Hilton Hotel, voormalig Hotel Boekman aan de Delftsestraat en uiteraard het jarige Groot Handelsgebouw zelf.

Wil je zelf meer lezen over de architectuur van Maaskant?
Dan adviseer ik je het boek Hugh Maaskant: architect van de vooruitgang, geschreven door Michelle Provoost en in 2003 verschenen bij Uitgeverij 010.